Audio-Visueel

Video’s

Houd braaf stand + Grebbelinie 1939-1940

Op deze DVD staan twee films

1. Documentaire uit 1990 (65 min) van Avro Televizier met veel originele filmbeelden; bioscoopjournaals en interviews met deskundigen over de gespannen situatie in de wereld en het Nederlandse leger eind 1930. Op 28 augustus 1939 werd de algehele mobilisatie in Nederland afgekondigd waarbij 300.000 jonge mannen werden opgeroepen voor het leger en waardoor ook het maatschappelijke leven werd ontwricht. De stellingen moesten echter nog worden gebouwd waaronder de loopgraven en kazematten aan de Grebbelinie. Het geeft een goed beeld van het soldatenleven en hun families. In de zeer strenge winter van 1939/1940 werd het hele gebied van de Grebbelinie geïnundeerd (onder water gezet). Op 10 mei 1940 viel het veel beter bewapende Duitse leger Nederland binnen. Een ongelijke strijd. Door de heftige weerstand van het Nederlandse leger mislukte het Duitse plan om snel door te stoten naar Engeland.

2. Op 10 mei 1940 werd de gehele burgerbevolking en het vee nabij de Grebbelinie geëvacueerd. Op 13 mei 1940 werd de aanval op Scherpenzeel ingezet en een enorme verwoesting was het gevolg. Via Leersum en Maarsbergen werd op 14 mei 1940 ook Woudenberg bezet.
Betreft een film en foto’s (10 min) van de mobilisatie, inkwartiering, stellingbouw, inundatie en de aanval op Scherpenzeel + de Bevrijding 1945

Beide films zijn gemaakt en gemonteerd door Gerrit Bikker uit Scherpenzeel en zijn te koop in het museum van Grebbelinie in het vizier alwaar de film ook te zien is.

Grebbelinie in het vizier (60 min)

In het kader van 60 jaar Bevrijding is op initiatief van en in samenwerking met de Vereniging Oud Scherpenzeel en de Stichting Oud Woudenberg door vele vrijwilligers een uniek project uitgevoerd waarbij een vergeten stuk geschiedenis is opgegraven.
Zo is er een stuk loopgraaf opnieuw aangelegd in de oorspronkelijke Grebbelinie langs het Valleikanaal op de grens van Woudenberg met Scherpenzeel vlakbij een kazemat en Hoeve de Beek (boerderij van het jaar 2004). Er is ook een informatiecentrum ingericht over de mobilisatie/evacuatie en de oorlog 1940-1945 met name over de aanval op Scherpenzeel.
Over dit gehele project van de 1e spade in de grond tot de festiviteiten bij de opening op 7 mei 2005 door de Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht Mr.B.Staal is een film gemaakt die op DVD is uitgebracht.

De film begint met een compilatie uit originele zwart/wit films waarin een beeld gegeven wordt van de situatie in Nederland met het soldatenleven tijdens de mobilisatie in het inundatiegebied van de Grebbelinie met de bouw van de kazematten en loopgraven in de strenge winter van 1939/1940. In de toespraken zijn historische foto’s uit de oorlog en andere filmpjes verwerkt zoals Keep them Rolling en het bevrijdingsconcert in 2005 en beelden van de boerderij en omgeving.

Via een Titelmenu kunnen de filmfragmenten geselecteerd worden.

Agenda

 

Info: Avondwandelingen 

Info: Rondleidingen

Info: Fietstocht met gids

 

 

 

Vriend worden?

Grebbelinie in het Vizier heeft al

50 !!! vrienden!

Vriend worden van

"Grebbelinie in het Vizier"?

Kosten per jaar: €15

Ja, ik wil vriend worden!